Jak ugotować coś z niczego?

Taki nagłówek przyszedł mi do głowy, gdy zaczęłam analizować dzisiejszy temat.
Zastanawiam się bowiem, jak przygotować dla dzieci przedszkolnych pełnowartościowe, całodniowe posiłki typu: śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek mając do dyspozycji np. 4,50zł/na osobę ???

Jak się człowiek postara to się da – powie ktoś z czytających – i będzie miał rację, ale …

Biorąc pod uwagę przepisy żywieniowe, które regulują dzienną dawkę poszczególnych produktów, które dziecko powinno otrzymać, muszę przyznać iż „wyczarowanie” dobrych i wartościowych dań jest nie lada wyzwaniem dla Intendenta(tki). Poza tym, przepisy przepisami, ale liczy się również „zjadalność” tego co zostanie przygotowane. Jest to zatem wyzwanie, które często spędza sen z powiek niejednej osobie.

Rodzice oczekują aby ich dzieci przychodziły z przedszkola najedzone, intendentki – by dzieci wszystko zjadały ze smakiem, a panie kucharki by jak najmniej jedzenia wracało z powrotem. Czy zatem mając do dyspozycji zaledwie 4,50zł na dziecko można przygotowywać takie posiłki aby wszystkich zadowolić?

Jak widać od lat, dobrze zorganizowane Intendentki we współpracy z rezolutnymi kucharkami są w stanie sprostać tym niełatwym wymaganiom. Ale jak gotować aby uniknąć rutyny i powtarzalności?

Co serwować dzieciom aby na talerzu było nie tylko zdrowo ale smacznie i kolorowo ?

Tym oto artykułem chciałabym zachęcić osoby, które wykonują ten trudny zawód do współpracy w powstawaniu strony Intendentka.pl
Do wzajemnego poszerzania wiedzy w zakresie żywienia dzieci, układania jadłospisów, dzielenia się nowinkami z zakresu ciekawych, zgodnych z obowiązującymi normami produktów, które warto podawać dzieciakom.

Zachęcam do przedstawiania Waszych ulubionych przepisów, które sprawdzają się i są akceptowane przez naszych milusińskich. Przesyłajcie zdjęcia dań, które są godne polecenia 🙂

Po prostu wspierajcie się i pomagajcie sobie, a dzieci na pewno z tej wzajemnej współpracy będą korzystały najwięcej 🙂

Niech Wasze doświadczenie i wiedza górują nad stawką żywieniową 🙂

Kim jest Intendent(ka) ?

Już niedługo rozpocznie się nowy rok szkolny. Dzieci powrócą do szkół, znów przedszkola wypełnią się gwarem a czasem płaczem naszych milusińskich.
Do tych dziecięcych rozterek, bardzo często dochodzą nasze – rodzicielskie pytania, które dotyczą żywienia naszych pociech w placówkach przedszkolno – szkolnych. Coraz częściej zastanawiamy się :
1. Czy osoby, które są odpowiedzialne za przygotowywane posiłki sprostają temu zadaniu, tak aby nasze pociechy jadły z apetytem?
2. Czy osoby, które są odpowiedzialne za przygotowywane posiłki mają wiedzę, która pozwala Im na komponowanie pełnowartościowych ale i dobrych i przyswajanych przez dzieci potraw?
3. Czy osoby, które są odpowiedzialne za przygotowywane posiłki prócz wykształcenia lub nabytej praktyki posiadają pewien dar i chęci do tworzenia nowych dań, które będą smakowały naszym milusińskim?

Te i wiele innych pytań, zaprzątają głowy zarówno rodziców jak i zarządzających placówkami, w których prowadzone jest żywienie zbiorowe dzieci i młodzieży.

Kim zatem jest Intendent(ka) ?

Intendent(ka) – jest jednym z najważniejszych ogniw w całym łańcuchu produkcyjnym, prowadzonym przez placówki zbiorowego żywienia. Nie przypadkowo synonimem słowa intendent jest zarządca, główny nadzorca. Ich praca wbrew pozorom jest bardzo rozbudowana. Począwszy od tworzenia jadłospisów, zamawiania produktów niezbędnych do ich realizacji, kontroli nad dostarczanym towarem, pobierania i rozliczania zaliczek, naliczania i przyjmowania opłat za żywienie, a skończywszy na jakże istotnym i ważnym elemencie jakim jest codzienny uśmiech i miłe nastawienie do naszych dzieci.

Patrząc z boku wydaje się, iż jest to zajęcie dość proste, bo jakim problemem jest napisanie jadłospisu?
Otóż w dzisiejszych realiach bardzo skomplikowanym. Na Intendentkach ciąży ogromna odpowiedzialność. Posiłki zawarte w jadłospisach muszą być oparte o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Ponadto mają obowiązek prowadzenia dokumentacji sanitarnej wg zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej oraz znajomości i przestrzegania przepisów HACCAP. Wszystkie te czynności podlegają ścisłym kontrolom, chociażby Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jak również organom prowadzącym czyli Gminie lub Powiatowi nie zapominając o Dyrektorach placówek . Warto wspomnieć również o niekwestionowanym, nadrzędnym organie kontrolnym jakim jest Rodzic.

Wprowadzone kilka lat temu zmiany w sposobie żywienia dzieci i młodzieży wzbudzały i nadal wzbudzają wiele kontrowersji. Zastąpienie soli jodowanej solą niskosodową, całkowite ograniczenie spożywania cukru, wycofanie artykułów zawierających glutaminian sodu spowodowało, iż walory smakowe gotowych potraw nie zawsze są akceptowane przez dzieci. Powoduje to często oburzenie rodziców a efektem końcowym jest wyrzucanie znacznej ilości pożywienia do „kosza”.

Jak temu zapobiec?
Mam nadzieję, że odpowiedzią na wiele pytań będzie właśnie strona Intendentka.pl. Chcemy tutaj poruszać tematy związane z dobrym i prawidłowym żywieniem dzieci. Chcemy zająć się tematami, które najczęściej poruszane są przez pracowników placówek oświatowych jak i rodziców, których dzieci do tych placówek uczęszczają. Będziemy starali się o wymianę doświadczeń, pomysłów, dobrych rad, które w efekcie wzbogacą wachlarz jadłospisów proponowanych w przedszkolach i szkołach.

Dzień dobry!

Witamy na stronie Intendentka.pl! Znajdziecie tutaj porady, inspiracje i ważne informacje związane z żywieniem dzieci i młodzieży w szkołach i placówkach oświatowych. Zapraszamy do lektury i liczymy na otwartą dyskusję i komentarze.